Do tych babeczek zabierałam się od dawna. Nareszcie znalazłam czas aby je przygotować. Ich smak jest idealnie czekoladowy, a mus rozpływa się w ustach. Miałam trochę problemów z przygotowaniem tego właśnie musu czekoladowego. Podążałam za przepisem i mimo to mój mus na koniec miał konsystencje gumy i wyglądał bardzo mało apetycznie, jednak postanowiłam się nie poddawać. Wsadziłam całą masę na minutę do mikrofalówki aby się rozpuściła i wystawiłam na dwór (taras w zimie robi u mnie za wielką lodówkę). Po godzinie okazało się, że mus się ładnie zastygł i jest przepyszny. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 12 babeczek:
- 75 g masła
- 75 g mlecznej czekolady
- 25 g cukru trzcinowego (zastąpiłam go zwykłym)
- 2 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Połamaną czekoladę i pokrojone masło rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i proszek oraz dokładnie wymieszać. Włożyć masę do papilotek i piec w 160 C przez 18 minut.
Składniki ma mus czekoladowy:
- 200 g mlecznej czekolady
- 3 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 150 ml śmietany kremówki 36% (zimnej)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtka ogrzane do temperatury pokojowej lub lekko ciepłe ubić na sztywną piane z cukrem pudrem. Dodać do masy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami wrzącej wody i dokładnie rozpuścić. Gdy będzie lekko ciepła dodać do masy. Następnie ubić kremówkę na sztywno i połączyć z masą. Gotowy mus wstawić na 1-2 godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy babeczki. Można je również posypać startą czekoladą lub orzeszkami. Babeczki z musem przechowujemy w lodówce.
A.
Przecudowne, wspaniałe, fantastyczne! Mogłabym jeść je tonami, a i tak nie miałabym dość.
OdpowiedzUsuńsłodkości! bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBest cupcakes I've ever eaten. Superb!
OdpowiedzUsuń