30 listopada 2011

Tort Urodzinowy


Ten tort upiekłam razem z moją przyjaciółką na nasze wspólne 18. urodziny. Nie był to żaden konkretny przepis, ale raczej połączenie wszystkiego co lubimy najbardziej. Tort składa się z biszkopta i cudownego kremu z serka mascarpone, a na wierzchu mamy masę cukrową. Zrobienie tego tortu zajęło nam ładnych parę godzin ale było warto ponieważ nie dosyć, że wszyscy byli nim zachwyceni to jeszcze był bardzo smaczny.

Przepis na biszkopt (do mojego tortu użyłam 3 razy takiej ilości):
Ten biszkopt zawsze wychodzi. Przepis dostałam od mamy mojego chłopaka i jestem z niego bardzo zadowolona bo wcześniej miałam problem z biszkoptami właśnie które nie dosyć, że opadały to robił się z nich zakalec. Ten jest cudownie chrupki, puszysty i idealnie słodki. Polecam. I nie zawiedźcie się, że na zdjęciu nasz biszkopt jest różowy ponieważ specjalnie chciałyśmy uzyskać taki kolor i dodałyśmy do ciasta trochę różowego barwinka spożywczego w proszku. 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (250ml)
  • 1,5 szklanka mąki (375 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy białka na sztywna pianę ze szczyptą soli, a następnie powoli dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość. 

Gotowe ciasto wlewamy do formy nasmarowanej masłem i pieczemy w 180 C przez około 20 minut (najlepiej nie sugerować się tym czasem bo to wszystko zależy od foremki i grubości ciasta, ciasto będzie dobre gdy po wbiciu w nie patyczka będzie on suchy tzn. do suchego patyczka). I na koniec cała tajemnica nie opadającego biszkoptu. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy go lekko i zostawiamy ciasto aż piekarnik nie wystygnie do końca. Wiem, że to zajmie trochę czasu, ale zapewniam, że biszkopt nie opadnie. 

Krem (pomimo tak wielkiego tortu nie zużyłam całego więc można pomniejszyć tą ilość):
Ten krem jest bardzo uniwersalny bo możemy użyć do niego dowolnych owoców. My użyłyśmy malin i własnoręcznie zrobiłyśmy konfiturę. Zamiast świeżych owoców można dodać więcej konfitury.
  • 250g śmietanowego serka twarogowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 750 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (zimna)
  • 1 słoiczek (250 g) konfitury owocowej
  • 500 g owoców pokrojonych w kosteczkę
Ser śmietanowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Dalej ucierać (można mikserem) i dodawać mascarpone. Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie dodawać do masy. Dodać połowę konfitury.

Drugą połowę konfitury wymieszać z owocami.

Położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć herbatą z cytryną następnie wysmarować konfiturą z owocami i kremem, położyć następny blat i znów wysmarować. I tak dalej w zależności z ilu blatów składa się nasz tort.

Masa cukrowa:
Masę taką można zrobić samemu lub kupić ją w dowolnych kolorze np. na allegro jak my. Trzeba pamiętać, że masa cukrowa nie może mieć żadnego kontaktu z bitą śmietaną bo się cała porozkleja. Najlepiej przed położeniem jej wysmarować tort masą maślaną:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego)
  • sok z połowy cytryny
Masło ucieramy z reszta składników i tak przygotowaną masa smarujemy tort.

Samą masę cukrową przechowujemy w lodówce, ale przed użyciem musimy ją wyciągnąć aby była w  temperaturze pokojowej. Masę rozwałkowujemy na posypanej mąką lub cukrem pudrem stolnicy i nakładamy na biszkopt lub formujemy z niej dowolne kształty wszystko zależy od inwencji twórczej.

A.










1 komentarz:

  1. czasochłonny, ale przepiękny i dokonały (przynajmniej w naszej wersji malinowej)

    OdpowiedzUsuń