Te babeczki są idealne. Cudownie mokre, dzięki dżemowi, i
rozkosznie owocowe. Można dodać do nich dżem lub konfiturę ze swoich
ulubionych owoców. Myślę, że gdy przyjdzie sezon letni będzie można dodać
również świeże owoce. Przepis jest bardzo
łatwy, szybko się wszystko przygotowuje. Najdłużej czasu zajmuje samo nakładanie masy
do papilotek. Przepis był zaczerpnięty z
tej strony, jednak zmieniłam krem.
Składniki na 12 dużych babeczek:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego (najlepiej pół na pół)
- 1 pełna łyżka rumu
- 1 słoiczek (240g) ulubionego dżemu lub konfitury
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz
sól i całość mieszamy. Dodajemy wodę, jogurt naturalny, olej lub oliwę oraz
rum. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy, można to zrobić nawet łyżką.
Papilotki napełniamy do około połowy wysokości ciastem,
następnie na środek każdej babeczki dodajemy po łyżeczce dżemu i przykrywamy
znów łyżką ciasta. Babeczki pieczemy przez 25 minut w 175°C
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 słoiczek (240 g) ulubionego dżemu lub konfitury (najlepiej tego samego co w babeczkach)
Serek delikatnie mieszamy z dżemem i dodajemy cukier puder.
Następnie schładzamy w lodówce, a po zastygnięciu dekorujemy nim nasze
wystudzone babeczki. Na koniec babeczki można posypać płatkami czekoladowymi.
A.
Wyglądaja ślicznie. Gratuluję zdjęć :)
OdpowiedzUsuńA.
Mniaaam, upiekłam i są naprawdę pyszne : )
OdpowiedzUsuńmmmy pyszne ciastka upiekłam je super:)
OdpowiedzUsuńwerka
a zjadłaś te wszystkie wypieki
OdpowiedzUsuńwyglądają fajnie
OdpowiedzUsuńpyszne babeczki
OdpowiedzUsuńa napiszesz na swoim blogu przepis na ciasteczka maślane?
OdpowiedzUsuńmasz super blog
OdpowiedzUsuń