27 lutego 2012

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i fetą



Przepis na tę tartę wymyśliłam sama. Na początku robiłam małe pierożki z ciasta francuskiego z tym właśnie nadzieniem, dopiero potem wymyśliłam tartę. Przepis jest bardzo prosty, a czas przygotowania bardzo krótki. Szpinak idealnie komponuje się z kurczakiem, a słona feta powoduje, że nie trzeba do naszej tarty już dodatkowo solić. Wszystko się razem idealnie dopełnia, a tarta może być przystawką na obiad lub dodatkiem do kolacji. Jest przepyszna, lekka i bardzo zdrowa dzięki dużej ilości szpinaku. J

Składniki na tartę o średnicy około 24 cm:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowania serka feta
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 10 pieczarek (opcjonalnie)
  • przyprawa do kurczaka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • ¼ szklanki startego żółtego sera
  • sól, pieprz


Tortownicę wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto kładziemy miskę, która jest mniejsza od tortownicy tak aby dół tarty był przygnieciony, a boki mogły urosnąć tylko trochę (można zastosować też specjalny woreczek z kaszą do obciążania tarty). Tak przygotowane ciasto wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210°C.

Pierś z kurczaka posypujemy swoją ulubioną przyprawą do kurczaka (ja lubię ziołową mieszankę), następnie smażymy. Usmażoną pierś kroimy na drobne kawałki. Fetę również kroimy w kosteczkę.  Jeżeli chcemy dodać pieczarki to kroimy je w plasterki i podsmażamy na oleju. Szpinak dokładnie płuczemy, następnie dobrze odsączamy i osuszamy ręcznikiem. Wszystkie te składniki (kurczak, feta, szpinak i opcjonalnie pieczarki) delikatnie mieszamy w dużej misce. Starty ser zalewamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Z naszego podpieczonego ciasta wyciągamy już miskę i napełniamy to lekko podpieczone ciasto francuskie masą z kurczaka, fety i szpinaku. Na koniec całość polewamy serem ze śmietaną. Tartę wsadzamy znów na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210°C.

A.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz