Przepis na tę tartę wymyśliłam sama.
Na początku robiłam małe pierożki z ciasta francuskiego z tym właśnie
nadzieniem, dopiero potem wymyśliłam tartę. Przepis jest bardzo prosty, a czas
przygotowania bardzo krótki. Szpinak idealnie komponuje się z kurczakiem, a
słona feta powoduje, że nie trzeba do naszej tarty już dodatkowo solić. Wszystko
się razem idealnie dopełnia, a tarta może być przystawką na obiad lub dodatkiem
do kolacji. Jest przepyszna, lekka i bardzo zdrowa dzięki dużej ilości
szpinaku. J
Składniki na tartę o średnicy około 24 cm:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 opakowania serka feta
- 400 g piersi z kurczaka
- 10 pieczarek (opcjonalnie)
- przyprawa do kurczaka
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- ¼ szklanki startego żółtego sera
- sól, pieprz
Tortownicę wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto kładziemy
miskę, która jest mniejsza od tortownicy tak aby dół tarty był przygnieciony, a
boki mogły urosnąć tylko trochę (można zastosować też specjalny woreczek z
kaszą do obciążania tarty). Tak przygotowane ciasto wkładamy na około 15 minut
do piekarnika nagrzanego do 200-210°C.
Pierś z kurczaka posypujemy swoją ulubioną przyprawą do
kurczaka (ja lubię ziołową mieszankę), następnie smażymy. Usmażoną pierś kroimy
na drobne kawałki. Fetę również kroimy w kosteczkę. Jeżeli chcemy dodać pieczarki to kroimy je w plasterki i podsmażamy na oleju. Szpinak dokładnie płuczemy,
następnie dobrze odsączamy i osuszamy ręcznikiem. Wszystkie te składniki
(kurczak, feta, szpinak i opcjonalnie pieczarki) delikatnie mieszamy w dużej
misce. Starty ser zalewamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z naszego podpieczonego ciasta wyciągamy już miskę i
napełniamy to lekko podpieczone ciasto francuskie masą z kurczaka, fety i
szpinaku. Na koniec całość polewamy serem ze śmietaną. Tartę wsadzamy znów na
około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210°C.
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz