9 marca 2013

Crème brûlée



Jest do deser wszystkim znany. Ten przepis sprawdziłam już kilka razy i jest idealny. Krem zawsze wychodzi., jednak lepiej gdy mamy piekarnik z termoobiegiem. Waniliowy, delikatny z cudowną skorupką z cukru. 

  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 laska wanilii (ewentualnie cukier wanilinowy)

W garnuszku powoli zagotowujemy śmietankę, cukier i ziarnka z laski wanilii. Gdy masa zacznie się gotować na brzegach zdejmujemy z ognia. 

Żółtka ubijamy, nie na puszysto. Dolewamy masę śmietanową, lekko ostudzoną, po łyżeczce, za każdym razem mieszając. Staramy się nie napowietrzać masy. 

Masą napełniamy kokilki żaroodporne i wstawiamy do piekarka na 50 min nagrzanego do 100 C. Gotowy krem schładzamy w lodówce, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy.

A.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz