Te babeczki nie dosyć, że cudownie czekoladowe to jeszcze są nadziane. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Są intensywnie kakaowe i delikatności dodaje im nadzienie z mascarpone. Gorąco polecam. Znalezione tutaj.
Muffinki cudownie czekoladowe nadziane serkiem mascarpone
(około 12 średniej wielkości muffinków)
- 125g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 jajko (samo białko)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę delikatnie rozcieramy na brzegach miski, aby powstała cienka warstwa (będzie szybciej zamarzać). Miskę wkładamy na około 30 min do zamrażarki.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao, soda, sól) mieszamy w misce. Tworzymy wgłębienie i wlewamy wszystkie składniki mokre (woda, jogurt, olej, rum, ekstrakt). Wszystkie składniki delikatnie łączymy mieszając łyżką. Foremki wypełnione papilotkami napełniamy do 1/3 wysokości, następnie na środek każdej dajemy czubatą łyżeczkę masy mascarpone i zakrywamy resztą ciasta czekoladowego (do około 2/3 wysokości papilotki). Muffinki pieczemy w temperaturze 175 C przez około 25 minut do tzw suchego patyczka.
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz