9 października 2012

Babeczki z czekoladą i nutellą



Jest to następny bardzo szybki przepis. Składniki na te babeczki to produkty które zazwyczaj mamy w domu. Babeczki są idealne na drugie śniadanie w szkole lub w pracy. Przepis z moje wypieki, trochę zmodyfikowany.

Składniki na około 12 babeczek:
  • 140 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki nu telli
  • ½ tabliczki czekolady


Czekoladę siekamy na drobną kosteczkę i odstawiamy.

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z walili i dalej ucieramy. Wbijamy jajka i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajmy mąkę i proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy.

Do ciasta wsypujemy posiekaną czekoladę całość mieszamy łyżką. Dodajemy nutellę i również mieszamy ją z ciastem łyżką, ale nie robimy tego dokładnie, chcemy uzyskać jedynie esy floresy z nutelli na cieście, a nie jednolitą masę.

Papilotki napełniamy ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy w 165 C przez około 25 minut do suchego patyczka.

A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz