Dzisiejsze muffiny są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich smak jest idealnie wilgotny od banana, intensywny od orzechów włoskich i cudownie czekoladowy od posiekanej czekolady. Radzę tylko aby po upieczeniu odczekać kilka godzin z jedzeniem bo inaczej muffiny ciężko odkleić od papilotek.
Składniki na 24 sztuki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych (mogą być otręby)
- 3 średnie, dojrzałe banany, rozgniecione
- 2/3 szklanki cukru
- 40 ml oleju
- 1 szklana mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100 g czekolady, posiekanej (mleczna lub gorzka według uznania)
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, mleko, banan. Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 25 minut w 190 C. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
A.
super :) ale czy te płatki owsiane są niezbędne czy bez nich też takie wyjdą?
OdpowiedzUsuńPiękne
OdpowiedzUsuńGdy ja robiłam te muffiny okazało się, że mam w domu tylko 2/3 szklanki otrębów więc dosypałam tą 1/3 dodatkowo mąki. Myślę, że z samą mąką powinny się udać, jednak nie próbowałam więc nie mogę obiecać. Pozdrawiam A.
OdpowiedzUsuńBabeczki świetne, banan i orzech fajnie się razem komponują. Polecam
OdpowiedzUsuńŚliczne i smakowite! Bardzo fajne pomysły. Życzę dalszych inspiracji i wspaniałych wypieków. IK
OdpowiedzUsuń