17 grudnia 2011

Muffiny z czekoladą, orzechami i bananami


Dzisiejsze muffiny są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich smak jest idealnie wilgotny od banana, intensywny od orzechów włoskich i cudownie czekoladowy od posiekanej czekolady. Radzę tylko aby po upieczeniu odczekać kilka godzin z jedzeniem bo inaczej muffiny ciężko odkleić od papilotek.

Składniki na 24 sztuki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych (mogą być otręby)
  • 3 średnie, dojrzałe banany, rozgniecione
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40 ml oleju
  • 1 szklana mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g czekolady, posiekanej (mleczna lub gorzka według uznania)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, mleko, banan. Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.

Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 25 minut w 190 C. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

A.




5 komentarzy:

  1. super :) ale czy te płatki owsiane są niezbędne czy bez nich też takie wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy ja robiłam te muffiny okazało się, że mam w domu tylko 2/3 szklanki otrębów więc dosypałam tą 1/3 dodatkowo mąki. Myślę, że z samą mąką powinny się udać, jednak nie próbowałam więc nie mogę obiecać. Pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki świetne, banan i orzech fajnie się razem komponują. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne i smakowite! Bardzo fajne pomysły. Życzę dalszych inspiracji i wspaniałych wypieków. IK

    OdpowiedzUsuń