Na ten piernik zdecydowałam się na ostatnią chwilę bo dopiero w Wigilię. Jednak okazał się bardzo szybki i bezproblemowy w przygotowaniu. Jest godny polecenia, lekko wilgotny dzięki bananom i cudownie piernikowy. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g brązowego cukru
- 60 ml oleju (4 łyżki)
- 2 łyżki kakao
- 100 g rodzynek
- 3 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
W misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, przyprawę do piernika, cukier, kakao i wszystko wymieszać. Dolać olej, miód, roztrzepane jajko i sok z pomarańczy. Wymieszać. Rozgniecione banany i rodzynki również dodać do masy i wymieszać.
Masę wylać do formy o wymiarach około 28 cm x 18 cm (foremka do brownie) i piec w 180 C przez około 40 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
A.
wiesz masz super bloga
OdpowiedzUsuńw.
olá, tem tudo muito bom aspecto, serà que me pode mandar as receitas em Portugês?
OdpowiedzUsuń