27 grudnia 2011

Piernik z bananami



Na ten piernik zdecydowałam się na ostatnią chwilę bo dopiero w Wigilię. Jednak okazał się bardzo szybki i bezproblemowy w przygotowaniu. Jest godny polecenia, lekko wilgotny dzięki bananom i cudownie piernikowy. Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki:
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g brązowego cukru
  • 60 ml oleju (4 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g rodzynek
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
W misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, przyprawę do piernika, cukier, kakao i wszystko wymieszać. Dolać olej, miód, roztrzepane jajko i sok z pomarańczy. Wymieszać. Rozgniecione banany i rodzynki również dodać do masy i wymieszać. 

Masę wylać do formy o wymiarach około 28 cm x 18 cm (foremka do brownie) i piec w 180 C przez około 40 minut.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

A.


2 komentarze:

  1. wiesz masz super bloga
    w.

    OdpowiedzUsuń
  2. olá, tem tudo muito bom aspecto, serà que me pode mandar as receitas em Portugês?

    OdpowiedzUsuń